Videobellen met de dokter

Digitale zorg in tijden van sociale isolatie – én daarna.

Het coronavirus dwingt ons tot anders denken en anders werken. In de zakenwereld is de conference call al enige tijd het ‘nieuwe normaal’, maar in de zorg is het nog zoeken naar oplossingen. Hoe kunnen we patiënten de juiste zorg blijven bieden als zij thuis moeten blijven? En hoe zetten we daar nú snelle stappen in, die ook nog eens toekomstbestendig zijn? Het e-consult helpt je in deze moeilijke tijd snel op weg.

Videoconsult brengt arts en patiënt samen
Nu patiënten (en soms ook artsen) gedwongen thuis zitten en fysiek contact zoveel mogelijk moet worden beperkt, staat de zorg voor een unieke uitdaging. Om toch de essentiële zorg te blijven bieden, kan het e-consult (ook wel videoconsult of beeldbellen) uitkomst bieden. Hiermee kan de patiënt vanuit huis overleggen met de arts en vragen stellen via de app, allemaal in een veilige omgeving.

De applicaties voor digitale zorg bestaan en worden door sommige leveranciers zelfs tijdelijk gratis beschikbaar gesteld. Ook de overheid denkt mee en biedt extra financiële mogelijkheden. Videoconsult oplossingen (zoals bijvoorbeeld FaceTalk, Zaurus, BeterDichtbij, Quli en Vital Health) zijn ingericht met digitale spreekkamers waarin patiënten en artsen elkaar kunnen ontmoeten en op ieder moment berichten kunnen sturen. Soms zijn er digitale assistenten in de app, die de zorgverlener kunnen ontlasten met het beantwoorden van eenvoudige vragen.

E-consult kan worden ingezet als standalone applicatie, geïntegreerd in het EPD of ingebed in een persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO).

Snel aan de slag met oog voor de toekomst
Normaal gesproken zouden we de tijd nemen om een visie en strategie te ontwikkelen rondom digitale zorg, om daar vervolgens een geschikte toepassing bij te selecteren. Maar dit zijn geen normale tijden. Voor het in gebruik nemen van een e-consult applicatie geldt: liever vandaag dan morgen. Zo snel mogelijk starten met een standalone applicatie, om op een later moment eventueel verder te integreren in het EPD en overige ICT-netwerken.

Er komt nog heel wat bij kijken om met digitale consultatie te starten. Een applicatie selecteren, de infrastructuur op orde brengen, een nieuwe afsprakenplanning maken en niet te vergeten: jouw zorgmedewerkers en patiënten moeten goed geïnstrueerd worden.

 “Met kennis van beschikbare applicaties, good practices, gedragsbarrières en veel voorkomende valkuilen zorgen we samen voor een snel én succesvol resultaat.”

Beter Healthcare heeft ervaring met e-consult selectie- en implementatietrajecten en kan je helpen dit traject te versnellen. Met kennis van beschikbare applicaties, good practices, gedragsbarrières en veel voorkomende valkuilen zorgen we samen voor een snel én succesvol resultaat. Natuurlijk vergeten we daarbij ook het toekomstperspectief niet. Zo kun je straks, in rustigere tijden, verder bouwen aan zinvolle digitale zorg die écht waarde toevoegt.

Kun je wel wat hulp gebruiken in deze moeilijke tijden?
Neem contact met ons op, wij helpen je graag.

Topic: