Blended care met IZA-financiering: de transformatie van de revalidatiesector

De revalidatiesector staat, net als de reguliere zorg, onder enorme druk door vergrijzing, stijgende kosten en personeelstekorten. Het is daarom cruciaal dat we de zorg op een vernieuwende manier vormgeven. Het Integraal Zorgakkoord (IZA) biedt een belangrijk kader voor deze transitie door te streven naar een meer samenhangende en patiëntgerichte benadering van zorg; zo ook in de revalidatiesector.

Een belangrijke stap vooruit binnen de revalidatiesector is het inzetten op hybride zorg of blended care. Blended care, de integratie van digitale zorgcomponenten met traditionele face-to-face afspraken, biedt een innovatieve manier om de revalidatiezorg te verbeteren. Bij blended care kun je denken aan uiteenlopende vormen van digitale zorg, zoals beeldbellen, mobiele app(s), digitale vragenlijsten en wearables. Deze vorm van zorg maakt het mogelijk om revalidatie op afstand te realiseren. Maar hoe sluit deze aanpak aan bij de doelstellingen van het IZA, zoals verbeterde toegankelijkheid, zorgkwaliteit en effectiviteit, het stimuleren van zelfmanagement en kostenbesparing? En wat zijn de voordelen voor zowel patiënten als zorgverleners?

  1. Toegankelijkheid van de zorg
    Patiënten kunnen via digitale middelen sneller en eenvoudiger contact opnemen met hun zorgverlener, waardoor de noodzaak van spoedbezoeken en fysieke afspraken afneemt. Dit zorgt voor een efficiëntere spreiding van de werkdruk over tijd.


  2. Betere tijdsindeling
    Door beeldbelafspraken aan te bieden, kunnen zorgverleners hun tijd flexibeler indelen. Hierdoor kunnen ze op een efficiënte manier meer patiënten zien zonder reistijd, wat zowel voor de zorgverlener als de patiënt voordelen biedt.

  3. Voorkomen van onnodige afspraken
    Met digitale triage, consultaties, follow-up en nazorg en het monitoren via wearables kunnen zorgverleners sneller bepalen welke patiënten een fysieke afspraak nodig hebben en welke voldoende geholpen zijn met een digitale consultatie. Dit vermindert het aantal onnodige fysieke afspraken, wat de werkdruk verder verlaagt.

  4. Zelfmanagement door patiënten
    Blended care maakt gebruik van technologieën zoals apps en wearables, waarmee patiënten hun gezondheid kunnen monitoren en beheren. Hierdoor kunnen patiënten intensiever werken aan hun revalidatie- en herstelproces en hebben zij meer regie over hun eigen zorg. Ehealth applicaties stellen patiënten beter in staat om geïnformeerd te blijven en hiermee kunnen familieleden meer betrokken worden bij het revalidatieproces. Dit bevordert zelfmanagement, vermindert de frequentie van zorgbezoeken en vermindert daarmee de werkdruk voor zorgverleners.

  5. Betere follow-up en nazorg
    De inzet van ehealth vergroot de zorgkwaliteit na ontslag. Door het gebruik van digitale middelen voor follow-up en nazorg, kunnen patiënten eerder naar huis en kunnen zorgverleners hen beter monitoren op afstand zonder fysieke afspraken. Digitale monitoring zorgt voor een soepelere overgang van de klinische setting naar revalidatie thuis. Complicaties kunnen vroegtijdig worden opgespoord en effectieve zelfzorg wordt ondersteund.

  6. Kostenbesparing
    Door onnodige zorg te verminderen, de efficiëntie te verhogen, de werkdruk te verlagen en zo uitval van zorgverleners te voorkomen, kan blended care bijdragen aan kostenbesparing. De besparingen door blended care kunnen vooral gerealiseerd worden als applicaties ook op grotere schaal worden uitgerold, bij voorkeur op modulaire en gestandaardiseerde wijze.

    Gradake Schoonewil, healthcare consultant bij Beter Healthcare en voormalig fysiotherapeut binnen een groot revalidatiecentrum, vertelt:

    “In de kinderrevalidatie was het altijd een enorme uitdaging om alle behandelaren tegelijkertijd in te plannen voor een intakegesprek met de ouders van een kind in revalidatiebehandeling. Dit leidde vaak tot afzonderlijk geplande afspraken, waardoor ouders meerdere keren naar het revalidatiecentrum moesten komen, herhaaldelijk hetzelfde verhaal moesten vertellen en de revalidatiedoelen niet goed op elkaar waren afgestemd. De oplossing bleek simpel; een beeldbelafspraak met alle behandelaren. Dit was makkelijker in te plannen, minder belastend én tijdrovend voor ouders en resulteerde in een beter afgestemd revalidatieplan. Dit is een uitstekend voorbeeld hoe blended care een waardevolle bijdrage kan leveren aan de efficiëntie en kwaliteit van de zorg.”

Benieuwd hoe blended care jouw organisatie kan versterken?
Beter Healthcare heeft ruime ervaring met het invoeren van blended care binnen zorgorganisaties. Heb je vragen, behoefte aan ondersteuning of wil je sparren? Neem contact met ons op, we denken graag met je mee.