Van e-healthapplicatie naar blended care zorgpad

In een eerder blog bespraken we de rol en voordelen van blended care in de revalidatiesector, waarbij digitale zorgcomponenten worden geïntegreerd met face-to-face afspraken. Maar wat is er nodig om de implementatie van blended care daadwerkelijk tot een succes te maken? In dit vervolgblog duiken we dieper in op de praktische stappen en aandachtspunten om blended care binnen jouw organisatie te laten slagen.


“Bij mijn voormalige werkgever was ik betrokken bij een blended care project dat als doel had fysieke afspraken te vervangen door digitale consulten. Het project richtte zich op het ondersteunen van patiënten bij het toepassen van revalidatievaardigheden in hun thuissituatie. Ondanks de inspanningen, kwam het project niet goed van de grond. Achteraf bleek dat hier meerdere factoren een rol bij speelden. Zo waren relevante stakeholders (met de juiste expertise) onvoldoende betrokken, de doelstellingen van het project niet helder gedefinieerd en was er onvoldoende commitment vanuit de patiënt doordat niet duidelijk was wat er van hen werd verwacht.” - Gradake Schoonewil, healthcare consultant bij Beter Healthcare


Bovenstaand voorbeeld illustreert duidelijk de praktijk van blended care implementaties: ondanks alle goede bedoelingen verloopt het soms anders dan vooraf gepland. Dit roept de vraag op: hoe zorg je ervoor dat een blended care project slaagt binnen je organisatie?

Blended care succesvol integreren in zorgpad
Blended care gaat veel verder dan alleen het kiezenStapsgewijze uitleg_Blog - van e-healthapplicatie naar blended care_202410292 en implementeren van een e-healthapplicatie. Het wordt pas echt effectief wanneer de e-healthapplicatie volledig geïntegreerd is in het zorgpad en digitale zorgmomenten vast onderdeel worden van het traject. Hiermee zorg je ervoor dat e-health geen losstaand hulpmiddel is, maar volledig wordt geïntegreerd in het zorgproces. 

De eerste stap naar succesvolle integratie is het vaststellen van de specifieke behoeften die de e-healthapplicatie binnen het zorgpad moet vervullen, en de functies die hiervoor gebruikt zullen worden. Denk hierbij aan functionaliteiten zoals teleconsultaties, monitoring of thuisoefeningen. Zodra deze behoeften duidelijk zijn, bepaal je welke onderdelen van het zorgpad fysiek plaatsvinden en welke digitaal. Digitale zorg omvat meer dan alleen online consulten. Denk bijvoorbeeld aan het klaarzetten van oefeningen in de oefenapp door de behandelaar of het beoordelen van resultaten uit thuismonitoring. Ook dit zijn belangrijke aspecten van digitale zorg.

Een goede integratie met bestaande systemen, zoals het elektronische patiëntendossier (EPD), is belangrijk om extra administratieve lasten te vermijden. Begin met een geleidelijke uitrol van het zorgpad, evalueer regelmatig en stel waar nodig tussentijds bij. Door regelmatig te communiceren met alle betrokkenen borg je een soepele implementatie en een positieve gebruikservaring.

Organisatorische en culturele uitdagingen
Wanneer je de juiste e-healthapplicatie hebt gevonden en het blended care zorgpad hebt vormgegeven, kunnen er culturele en organisatorische uitdagingen op je (zorg)pad komen.
Zorgorganisaties hebben hun eigen specifieke culturen, met diepgewortelde waarden en werkwijzen. Hierdoor kan een innovatieve e-healthoplossing soms als een cultuurschok aanvoelen. Zorgverleners zijn vaak gehecht aan hun huidige manier van werken, wat leidt tot vragen als "Waarom veranderen?" of "Is het oude systeem niet goed genoeg?" Dit geldt vooral voor medewerkers die minder digitaal vaardig zijn.

Daarnaast zijn er organisatorische uitdagingen. Zo zijn zorgorganisaties vaak opgedeeld in verschillende afdelingen die als silo’s functioneren. De beperkte communicatie en samenwerking tussen deze afdelingen kan de implementatie van een e-healthoplossing bemoeilijken.

Barrières overwinnen: van uitdaging naar oplossing
Zorgverleners vanaf het begin betrekken en hen training en ondersteuning bieden, is een effectieve aanpak voor het overwinnen van culturele en organisatorische uitdagingen bij de implementatie van een e-healthapplicatie. Start met een pilotproject en breid geleidelijk uit op basis van feedback. Transparante communicatie en regelmatige updates bevorderen acceptatie.

Op basis van mijn persoonlijke ervaring geloof ik dat een sterke ambassadeur voor de applicatie het krachtigste middel is voor een succesvolle implementatie; zien doet geloven!


Gradake Schoonewil, healthcare consultant bij Beter Healthcare en voormalig fysiotherapeut, vertelt:

“Tijdens een postoperatief revalidatietraject implementeerde ik een oefenapp om fysieke behandelingen te combineren met thuistraining. Hoewel het initiatief werd aangemoedigd, waren collega’s terughoudend. Ze twijfelden of revalidanten de app zouden begrijpen en voelden zich beperkt door hun eigen digitale vaardigheden en mogelijke extra administratie. Als projectleider en ambassadeur startte ik kleinschalig met enkele patiënten, wat vertrouwen gaf aan collega’s. Essentieel was de opleiding, begeleiding en snelle beantwoording van vragen, zodat niemand vastliep. De aanwezigheid van een ambassadeur en goede coaching waren de sleutel tot succes!”

Op zoek naar expertise? Wij helpen je graag verder!
Beter Healthcare heeft ervaring in het begeleiden van uiteenlopende implementaties en verandertrajecten binnen de zorg. Van het schrijven van een plan, tot het daadwerkelijk uitvoeren ervan. Zoek je ondersteuning, heb je vragen of ben je op zoek naar een sparringpartner? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen.