Laboratoria in beweging: van verandering naar vooruitgang
De wereld van het laboratorium staat allesbehalve stil. Hoewel verandering over het algemeen voor vernieuwing staat en verbetering met zich meebrengt, brengt het ook complexe uitdagingen met zich mee die goed moeten worden beheerd. Hieronder zoomen we in op een aantal van deze uitdagingen.
Ondanks het grote belang van laboratoriumuitslagen in de diagnose- en behandeltrajecten, staan laboratoria al jaren voor grote uitdagingen. Een van deze uitdagingen is schaalvergroting. Waar laboratoria voorheen onderdeel waren van of gekoppeld waren aan een ziekenhuis, is dat nu vaak niet meer het geval. Fusies en loskoppelingen hebben ervoor gezorgd dat laboratoria steeds meer op zichzelf staan.
Daarnaast worden sommige groter wordende laboratoria, al dan niet in samenwerking met andere, een ‘one-stop-shop’ voor diverse eerste- en tweedelijnszorg. Ze leveren meerdere diensten aan onder andere huisartsen, ziekenhuizen, zorginstellingen, maar ook de overheid (GGD).
Laboratoria worden steeds zelfstandiger
Hierdoor dragen zij meer verantwoordelijkheid bij projecten en veranderingen. De organisatorische verandering die dit met zich meebrengt is groot. En dat is niet de enige uitdaging waar laboratoria voor staan. Ook de ICT-organisatie vraagt om herziening. De grote, diverse hoeveelheden aanvragen vragen om standaardisatie, digitalisering en automatisering. Het gehele ICT-landschap moet hierbij onder de loep worden genomen: van architectuur tot werkprocessen en ICT-systemen. Dit zijn omvangrijke projecten waarvoor zowel kennis van laboratoria als van ICT van groot belang is.
Het laboratorium blijft een plek waar mensenwerk essentieel is. Daarom is het belangrijk om de medewerkers vroegtijdig bij het veranderproces te betrekken. Vragen zoals: “Wat zijn in de toekomst mijn werkzaamheden?” en “Hoe ziet dit er voor mij in de praktijk uit?” komen tijdens dit proces naar voren. Dit leidt tot verschillen op de werkvloer tussen medewerkers. Om dit in goede banen te leiden, is het van belang om de kennis en inzichten van alle medewerkers vanaf het begin van het traject mee te nemen.
Het op een goede manier begeleiden van medewerkers tijdens een automatiseringstraject, en daarmee het veranderproces, maakt het verschil in zowel beleving als werkplezier. Wanneer medewerkers een duidelijk toekomstbeeld van de uitdagingen en taken hebben, kunnen ze zich beter voorbereiden. Hiermee borg je dat medewerkers betrokken zijn én blijven en wordt hun kennis benut. Op deze manier wordt iedereen onderdeel van de verandering en wordt deze gedragen binnen de organisatie, wat leidt tot een voorspoedig automatiseringsproject.
Op zoek naar expertise? Wij helpen je graag verder!
Zoek je ondersteuning, heb je vragen of ben je op zoek naar een sparringpartner? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. De consultants van Beter Healthcare beschikken over uitgebreide kennis op het gebied van ICT, laboratoriumautomatisering en veranderprocessen.