Laboratoria in beweging: toekomstgerichte diagnostiek door automatisering

De wereld van het laboratorium is in beweging. Ondanks het grote belang van laboratoriumuitslagen in de diagnose- en behandeltrajecten, krijgen ook laboratoria te maken met de nodige kostenbesparingen. In onze vorige blog bespraken we de schaalvergroting van laboratoria en de daarmee gepaard gaande veranderingen. Daarbij ontstaat ook een verschuiving in de rol van laboratoriummedewerkers. In deze blog gaan we dieper in op de aspecten van automatisering in laboratoriumdiagnostiek en hoe deze transformaties de rol van laboratoriummedewerkers verrijken en versterken.

“Laboratoria worden vaak over het hoofd gezien in hun cruciale rol binnen het behandelproces. Een recent voorbeeld laat zien hoe belangrijk ze zijn: in een ziekenhuis moesten afdelingen tijdelijk sluiten omdat de laboratoria geen diagnostische diensten konden leveren. Dit benadrukt het belang van snelle en nauwkeurige diagnostiek voor goede zorg.” - Iris Mioch, healthcare consultant bij Beter Healthcare en voormalig coördinerend medisch analist binnen een ziekenhuislaboratorium


Waar vroeger de buisjes met de hand werden genummerd, handmatig werden gepipetteerd en de resultaten via een kaartlezer ingelezen werden, staan er tegenwoordig straten met nieuwe technieken en een complexe logistiek. Automatisering biedt voordelen die bijdragen aan de efficiëntie en betrouwbaarheid van laboratoriumprocessen. Hierdoor zijn er steeds minder menselijke handelingen nodig, wat leidt tot een snellere en gegarandeerde turn-around-time waardoor resultaten eerder beschikbaar zijn voor diagnose en behandeling.

Welke invloed hebben al deze veranderingen op de laboratoriummedewerkers? Hoewel deze veranderingen spannend kunnen zijn, kunnen deze ontwikkelingen ook gezien worden als een kans: automatisering maakt het werk juist uitdagender én afwisselender. Laboratoriummedewerkers krijgen de kans om nieuwe technieken te leren, geavanceerde apparatuur te bedienen en, door de schaalvergroting, resultaten beter te kunnen interpreteren. Daarnaast zijn er kansen voor medewerkers om betrokken te raken en het voortouw te nemen in het uitwerken van nieuwe werkprocessen. Tegelijkertijd groeit het besef dat goede en tijdige diagnostiek bijdraagt aan het vroegtijdig opsporen van gezondheidsproblemen, waardoor proactief ingrijpen mogelijk wordt. Denk hierbij aan de automatiseringsslag in de eerstelijnszorg. Hierdoor spelen laboratoriummedewerkers een belangrijke rol in het bredere zorgproces, waarbij het laboratorium een wezenlijke bijdrage levert aan passende zorg.

De toenemende rol van automatisering en de implementatie van nieuwe technieken worden steeds complexer. Zo is het vastleggen van acties voor de Raad van Accreditatie een uitdaging op zichzelf. Het is belangrijk om daarbij de impact die alle veranderingen hebben op de medewerkers niet te onderschatten. Het is dan ook cruciaal om hen vanaf het begin in het veranderproces mee te nemen. Dit zorgt niet alleen voor een betere voorbereiding, maar ook voor een gevoel van eigenaarschap en betrokkenheid binnen dit proces. 

Goede begeleiding van medewerkers tijdens een automatiseringstraject kan het verschil maken in zowel hun ervaring als het werkplezier. Dit vergroot niet alleen hun betrokkenheid, maar zorgt er ook voor dat bestaande kennis en ervaring wordt benut. Door iedereen te betrekken bij de veranderingen, wordt de transformatie als collectief gedragen binnen de organisatie wat de basis legt voor een succesvol automatiseringsproject.

Ben je op zoek naar ondersteuning, heb je vragen of wil je sparren over de mogelijkheden?
Bij Beter Healthcare begrijpen we dat veranderingen begeleiding en expertise vereisen. Onze consultants beschikken over uitgebreide kennis op het gebied van ICT, laboratoriumautomatisering en veranderprocessen. Wij ondersteunen jouw organisatie bij elke stap van het traject: van planning en implementatie tot nazorg. Aarzel niet om contact met ons op te nemen, we denken graag met je mee.